Selasa, 9 September 2014

Kau Ibarat Bintang

Teks: Fauziah Sirat
Foto: Imej Google

Semalam saya menerima panggilan daripada seorang sahabat lama; seorang penolong kanan di sebuah sekolah menengah di Selangor. "Nampak gaya tak dapatlah puan buat program di sekolah kami. Peruntukan yang dirancangkan untuk puan terpaksa digunakan untuk program lain". Panjang lebar beliau menjelaskan situasi dan saya amat memahaminya. Saya pernah bertamu dua kali ke sekolah itu. Walau ianya duduk di pinggir kota, sekolah itu banyak yang kurangnya. Banyak yang boleh dibantu dan perlu dibantu. 

Saya menerima khabar itu dengan hati berkobar-kobar. Tiada sedih. Tiada kecewa. Saya katakan pada sang sahabat. "Jangan risau. Program itu pasti berjalan. Tanpa peruntukan sekalipun, saya akan usahakan agar 80 orang pelajar yang direncanakan tetap bersama saya." Lewat petang saya melontarkan hasrat mencari penaja pelajar kepada seorang teman rapat. Setelah idea dicerna, saya bersedia. Semoga Allah permudahkan usaha kecil saya.

Hari ini. Jam 9.48am. Dengan lafaz Bismillah, kempen 'Taja 80 Pelajar' bermula. Alhamdulillah, Jam 11.12 am. Penyumbang terakhir melengkapkan kempen. Akhirnya, 80 orang pelajar-pelajar tingkatan 3 yang berkenaan mengesahkan penglibatan di dalam Program Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT)@HOTSHELP pada 29 September 2014. 

Saya memanjatkan syukur ke hadrat Illahi kerana dianugerahkan dengan rezeki sahabat-sahabat hebat yang pemurah dan dermawan. Sesungguhnya rezeki itu sungguh luas spektrumnya. Selain daripada keluarga, sahabat-sahabatlah yang akan sentiasa bersama kita. Barangkali tidak pada setiap masa. Tetapi ada detiknya, ketika kita rasa bagai tak punya sesiapa, pada sahabat-sahabatlah kita akan berpaling. Terima kasih duhai sahabat yang sentiasa menyokong, membantu, tak kira masa dan ketika. Hanya Allah akan membalas segala-galanya...Tiada ulasan:

Catat Ulasan